Organiseer een openluchtsamenkomst

Wat?

Een openluchtsamenkomst is een manier van samenkomen om het evangelie te delen, samen God te aanbidden, van Hem te getuigen naar elkaar en te onderwijzen. 

Door dit in de openlucht te houden en het vrij toegankelijk te maken voor iedereen ongeacht wel/niet een kerkelijke achtergrond is het bemoedigend en versterkend in de houding van mensen naar God toe. De Bijbel roept ons op  om samen te komen, en op deze wijze kan het op een open, veilige en toegankelijke manier.

Hoe?

Vanuit Hart voor de Krimpenerwaard  hebben we in 2020 verschillende openluchtsamenkomsten georganiseerd, en ook in de komende jaren hopen wij dit weer te doen. 

Met de middelenlijst hiernaast ontvang je een eenvoudige richtlijn in het organiseren van openluchtdiensten. Daarnaast is er altijd lokaal iemand nodig die het initiatief wil dragen. Daarom zijn wij op zoek naar jou, of naar de lokale kerk of evangelisatiecommissie om samen te werken om dit in heel de Krimpenerwaard mogelijk te maken. 

We hebben ervaring opgedaan met het houden van openluchtsamenkomsten op weilanden, op het terrein van transportbedrijven en meer open vlaktes. We hebben meerdere keren gezien dat er een grote behoefte is in de Krimpenerwaard naar deze samenkomsten, zelf met stromende regen hebben we mogen zien dat meer dan 200 mensen bleven luisteren naar de boodschap en de aanbidding. Het is daarin 

Middelen

Welke middelen heb je nodig voor een openluchtsamenkomst? Wij zetten ze hier op een rij:

 • Gebed / Gebedsteam. Alles wat organiseren om elkaar mee te bemoedigen start met gebed om de leiding door Gods geest. Je kunt dit zelf, en met enkele andere mensen doen of ons erbij vragen.
 • Locatie: Je kunt kiezen uit een van de door ons bekende locaties, of zelf een locatie aandragen. Wij hebben contact met verschillende boeren waarvan wij het weiland kunnen gebruiken, of een verharde locatie bij ene transportbedrijf, er zijn verschillende opties per dorpslocatie. Let wel erop dat je voldoende ruimte hebt voor parkeren naast het terrein waar je de dienst in gedachten hebt.
 • Spreker: Om een boodschap te delen kun je een lokale spreker uitnodigen uit je kerk, of een spreker uit ons netwerk.
 • Muziek(groep)/band: Het is fijn om in de openlucht samen God te aanbidden. Je kunt hiervoor een van de muziekgroepen uit ons netwerk uitnodigen of zelf enkele muzikanten samenvoegen die vaker mensen begeleiden met zingen.
 • Draaiboek: Een draaiboek helpt je om vooraf de juiste verdeling en afwisseling aan te brengen in de samenkomst. Bekijk hier ons voorbeeld.
 • Afstemming: het is aan te raden om vooraf 1x samen met de muzikanten, spreker en organisatie het plan en doel helder af te stemmen. Dit is van belang om de juiste en gerichte boodschap te brengen naar de verwachte bezoekers.
 • Materialen: er is best wat materiaal nodig voor een openluchtdienst. Je kunt dit uiteraard zelf ook eenvoudiger maken of uitgebreider. We zetten hier op een rij wat wij gebruiken. Veel van onderstaande materialen hebben wij direct beschikbaar.
   • Stroomtoevoer: op veel buitenlocaties is er vaak een grote afstand voor stroomtoevoer te overbruggen. Hiervoor raden wij 2x50m haspels aan, uiteraard afhankelijk van de locatie. Op sommige afgelegen locaties kun je ook gebruik maken van een aggregaat
   • Geluidssysteem: om de spreker en de band voor iedereen goed hoorbaar te maken is het handig om gebruik te maken van een geluidssysteem. Dit bevat o.a. speakers, monitorspeakers (geluid voor de band om te horen wat ze spelen), statieven, mengpaneel, bekabeling, microfoons en microfoonstatieven.
   • (Party/semi-professionele)Tent: uit ervaring is gebleken dat het nogal eens onverwachts regenachtig kan zijn. Daarom is het handig om alle apparatuur van de spreker(s) en muzikanten onder een tent te zetten van 6x3m. Hierdoor kun je met een gerust hart doorgaan met organiseren ondanks de weersverwachting.

Heb je er al een idee bij gekregen?

Wij helpen je graag verder in het mogelijk maken van een openluchtsamenkomst. Stuur ons een berichtje om samen te overleggen, samen te werken of om ideeën uit te wisselen. Wij horen graag van jou!

Neem hier contact met ons op.

“Iemand moet opstaan en beginnen”:
Lees hier een artikel van Revive met extra tips over het organiseren van openluchtsamenkomsten:

https://www.revive.nl/wim-hoddenbagh-geeft-tips-voor-openluchtsamenkomsten-iemand-moet-opstaan-en-beginnen/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.